Navigáció

Online Statisztika

Online vendégek: 2

Mai látogatók: 281
Max. napi rekord: 5765
Tegnapi látogatók: 412
Összes látogató: 1658394

holfuy.hu szenzor

Másodperces Szél

A Pilis


A Pilis vagy Pilis-tető a Pilis hegység és egyúttal a Dunántúli-középhegység legmagasabb hegycsúcsa. Tengerszint fölötti magassága 756m.

    A hegytetőn korábban a Magyar Néphadsereg légvédelmi rakétabázisa volt telepítve, melyet a rendszerváltás után felszámoltak. Az elhagyott bunkerek ma is láthatóak. A hegytetőn lévő katonai bázis (harcálláspont) egészen 1996-ig üzemelt, 11/2 Légvédelmi Rakétaosztály néven, Budapest légtérvédelmét látta el. A hozzátartozó laktanya Pilisszentkereszt község felett, a Dobogókőre vezető út mellett áll. A katonai bázisból már csak a betonbunkerek maradtak meg, melyekben egykoron a rakétaszállító teherautók álltak.


    A hegy legmagasabb pontján, egy 14m magas, betonból épült geodéziai mérőtorony található. Ez az építmény a 75-3001 névre hallgató síkhálózati alappont. Hasonló mérőtornyból 106db található még hazánkban. A mérőpontot 1976 -ban építtette a Földmérő Intézet. Két emeletből és a tetőtérből áll. A torony legfontosabb része a tetőszint, itt található a betonból készült műszerasztal. A műszerasztalra a teodolit nevű nagypontosságú szögmérő műszert helyezték, ennek segítségével irányokat és távolságokat határoztak meg a földmérők. Napjainkban már ez a mérési technológia kevésbé használatos, fölváltotta a modern és precíz GPS alapú mérési módszer. A tetőszint másik fontos eleme, a fémből készült betetőző gúla. A gúla csúcsa tájolási pont, amelyet terepről mint ismert helyzetű pontot tudtak megkeresni és ez alapján méréseket végezni.

    A légvédelmi bázis fölszámolása után a hegytetőn található építmények folyamatosan az enyészet és a fémtolvajok martalékává váltak. Nem úszta meg a pusztítást a mérőtorony sem, az összes ajtót, létrát és a szintek födém borítását eltulajdonították. A torony így használhatatlanná vált, nem lehetett följutni a mérésekhez használt legfelső szintre sem. Kis csapatunk egyik kirándulása során ebben a lepusztított állapotában talált rá erre az üres "betoncsőre". Mivel többünk erősen műszaki és kreatív beállítottságú, azonnal elkezdett forogni az agyunk, miképpen lehetne "újrahasznosítani" ezt az építményt. Adott volt egy kitűnő magaslati pozícióval megáldott építmény, 756m magasan egy szigorúan természetvédelmi területté nyílvánított erdő borította hegy tetején. A kilátóként történő hasznosítást szinte azonnal elvetettük az építmény állaga - kora és nem biztonságos mivolta miatt. Észrevettük viszont, hogy az időjárási jelenségek elég intenzíven és zavartalanul rohannak át rajtunk. Alacsonyan, lakott területek közelében a lakóépületek torzítják a mérési eredményeket. A házak megváltoztatják a szél nagyságát és irányát, fűtési idényben a kiszökő hő eltorzítja a hőmérési eredményeket. Itt a hegy tetjén ezek a jelenségek nem állnak fönn, ezért nagy pontossággal mérhetővé válik az időjárás szinte minden tényezője. Az ötlet megszületett: Legyen meteorológiai állomás!

A hasznosítás célja már megvolt, kezdődhetett a szükséges engedélyek megszerzése és a felújítás. Erről "A felújítás" című cikkben lehet részletesen továbbolvasni.

Támogatóink - Partnereink

Köszönettel tartozunk támogatóinknak, partnereinknek:

A tiszta zöld energiából működtetett légi akadályfényt az ON-AIR KFT biztosította.

Generálási idő: 0.35 másodperc
1,502,523 egyedi látogató