Navigáció

Online Statisztika

Online vendégek: 2

Mai látogatók: 303
Max. napi rekord: 5765
Tegnapi látogatók: 412
Összes látogató: 1658416

holfuy.hu szenzor

Másodperces Szél

A technika


A torony berendezései az ellátott feladatuk szerint három csoportra oszthatóak:
    - Elektromos áram termelés és raktározás
    - Mérő és adatgyüjtő berendezések
    - Mikrohullámú adattovábbítórendszer


1. Energiaellátás:
Mondta egyszer egy szolgáltató: "Ha áram van, minden van." Bizony így igaz, a hegy tetején pedig pontosan áram nem volt. A vezetékes elektromos hálózat csak a hegy lábánál elhelyezkedő településeken található meg, a hegytetőre való feljuttatása még a távoli jövőben sem megoldott. Mint már említettük, az egész hegy ökológiai értékekben gazdag természetvédelmi terület, így semmi esetre sem túrható föl az elektromos hálózat kiépítése céljából. A szükséges elektromos energiát tehát helyben kellett előállítanunk, megújuló környezeti energia fölhasználásával. Választásunk a napenergia hasznosítására esett, mivel a torony tetejét semmi sem árnyékolja a teljes nap alatt. A napenergia hasznosítás előnyei: majdnem bárhol rendelkezésre áll, megújuló, a "befogása" és tárolása nem jár a környezet semminemű terhelésével. Hátránya: méregdrága technológia. Jelen esetben mégis kézenfekvő volt a felhasználása, a lehetőségeink mérlegelése után. A toronyban üzemeltetett berendezések viszonylag madárétkűek, a folyamatos energiafelhasználásunk nem haladja meg a 15W teljesítményt. Ennek ellenére mintegy 200W elektromos teljesítményű napelemmodult, egy 20A -es automata munkapontkeresős töltésszabályzót és 300Ah tárolókapacitású zártrendszerű akkumulátort kellett fölhasználnunk az energiarendszerünkben. A látszólagos túlméretezést részben a télidőben erősen lecsökkenő napsütéses órák száma indokolja, másrészt pedig a hegy magassága miatti gyakori sűrű párás légkör, ami erős árnyékolást jelent. 600m fölött ugyanis gyakran előfordul, hogy a hegy teteje "belelóg" a felhőbe és nem süt a csúcson a nap. Az akkumulátorokban eltárolt energia egy elosztószekrénybe kerül, amely egyúttal gondoskodik a zárlat és túláram védelemről is. A toronyban egy 12V -os és egy 220V -os hálózat áll a rendelkezésünkre.


2. Mérő, adatgyűjtő berendezések:
A torony lelke a WS 2350 típusú időjárás állomás, amit az idokep.hu viharvadász shopjában vásároltunk. Ez a készülék alkalmas a szélerősség, szélirány, hőmérséklet, légnyomás, páratartalom és csapadékmennyiség mérésére. Áll egy beltéri egységből, ehez kapcsolódik egy kültéri egység és egy internet illesztő adapter. Ez utóbbi lehetővé teszi a számítógép nélküli közvetlen adatküldést az időkép szervere felé, internetkapcsolaton keresztül. A kültéri részhez kapcsolódnak az érzékelők. A beltéri egység LCD kijelzőjén mindig leolvashatjuk az épp aktuális mért adatokat, de számítógépre is kapcsolhatjuk soros porton keresztül, így egy szép grafikus felületen is megnézhetjük azokat. Az időjárásállomás tervezésekor fontos szempont volt, hogy a hegytetőn megmért adatokat nyílvánosan hozzáférhetővé tegyük bárki számára. "A mért időjárás adatok" oldalt megnyitva láthatjuk is az aktuális mérési eredményeket, valamint az elmúlt 24 óra eseményeit grafikonon ábrázolva. Az idokep.hu oldalon ugyancsak megtalálhatóak vagyunk "Dobogókő" időjárás adatai néven. Az észlelések - automaták - Dobogókő(fbts01) kiválasztásával jelennek meg a mérési eredményeink. Ezúton köszönjük az idokep.hu csapatának a segítségét és a szép grafikonokat, amelyek jelen oldalunkon is láthatóak. Külön köszönet Kurunczi Rita okleveles meteorológusnak és Kiss Andrásnak az idokep.hu műszaki vezetőjének akik fejlesztéseink és néha baklövéseink közepette folyamatosan segítő kezet nyújtanak nekünk.


3. Mikrohullámú adattovábbítórendszer:
Egy profi meteorológiai állomás elengedhetetlen része a folyamatos szélessávú internetkapcsolat. Ezen keresztül valósulhat meg a mért időjárás adatok továbbítása, valamint a teljes állomás távvezérlése, távfelügyelete. A szélessávú internetkapcsolatot és a mikrohullámú berendezéseket a Printer-fair Kft -nek köszönhetjük. Az alkalmazott technika egy Ubiquity gyártmányú NanoBridge elnevezésű 5GHz -es tartományban működő eszköz. A legújabb MIMO TDMA technológiának, nagynyereségű parabolaantennának és az éles irányhatásnak köszönhetően valamivel több, mint 10Km távolságból jut el a toronyba az internetkapcsolat a bázisállomásról. A toronyban egy router található, ez osztja el a netkapcsolatot az időjárásállomás internet illesztője és a torony távérzékelési, távfelügyeleti eszközei között. Ha szükséges, vagy úgy tartja kedvünk, egy laptop segítségével internetezhetünk is a toronyból. A jelenleg tervezési szinten tartó nagyfelbontású webkamera képét is ezen az internetkapcsolaton keresztül tudjuk majd a közönség felé közvetíteni.

Támogatóink - Partnereink

Köszönettel tartozunk támogatóinknak, partnereinknek:

A tiszta zöld energiából működtetett légi akadályfényt az ON-AIR KFT biztosította.

Generálási idő: 0.35 másodperc
1,502,546 egyedi látogató