Új kamerák, új szélmérő

2021. június 13-át ismét a Pilisen töltöttük szerelgetéssel

Ez a vasárnap is szépen indult. Telefonon minden leegyeztetve, az autóink úgy megpakolva, mintha egy repülőgépet kellene megjavítanunk, találkozó a sorompónál… és itt kezdett gyanússá válni a dolog.

Azt tudtuk hogy “odafent” mindíg egy kicsit hűvösebb van, de a parkolóba érve sokan elkezdték a rövidnadrágot hosszúra cserélni. A hegy tetején már csak 10 fok és viharos szél fogadott minket. Alapesetben ilyenkor simán elhangzik a “menjünk haza ennek így semmi értelme” c. mondat, de most sokkal izgalmasabb volt a cél egy átlagos kis hibajavításnál.

Az autókban lapuló dobozok alján ugyanis két új kamera és egy teljesen új rendszerű szélmérő lapult. 3 vagy 4 hete tologatjuk, halogatjuk az időpontot, ezeknek ma fel kell kerülniük.

Megkezdtük harcunkat az elemekkel, és a szerszámokkal, és röpke hat és fél óra alatt végeztünk. Ebben volt szélvihar,  majdnem eső, pirító napsütés, újrakábelezés, szerelvényezés, rendszer programozás, laptop vitorlázás, és még néhány – már nem használt – eszköz kábeleit, szerelvényeit is elbontottuk. Na de az, amit végülis csináltunk:

  • Kamera-1: leszereltük és egy “éjjellátó” kamerát szereltünk a helyére. Az itt felszabadult kamerával lesz egyszer a kamera-3 megjavítva.
  • Kamera-2: a nem működő kamerát leszereltük, és ide is egy éjjellátó kamera került fel.
  • Szélmérő: Az Időkép támagatásának köszönhetően (ahogy a kamerákat is tőlük kaptuk), egy teljesen új strapabíróbb konstrukciójú, teljesen fémből készült, szélsebesség és szélirány mérő berendezés került az egyik oszlop csúcsára.

Az új kamerák képeit itt a Webkamerák menüpont alatt, illetve az idokep.hu -n lehet megnézni. A szélmérő adataiért pedig a Mért időjárás adatok menüpontra kell kattintani.

Nagy, sőt óriási köszönettel tartozunk az időképnek, nélkülük ez a javítás, előrelépés nem jöhetett volna ma létre.